Faktor geografi dan cuaca sukarkan operasi kesan tujuh murid orang asli

Tempoh pembedahan yang jauh, laluan berat dan cuaca tidak tentu ialah masalah yang terdesak dialami badan gerombolan juru selamat yang ikut serta dalam pembedahan bertanda 7 anak didik Orang Asli Sekolah Kebangsaan Tohoi, Terowongan Musang semenjak 23 Ogos kemudian.

Tiap hari, badan gerombolan juru selamat butuh meredah laluan berbukit- bukau, laluan bengawan serta bahana yang terjal untuk mencari bulan- bulanan.

Salah seseorang badan polis yang ditemui menyifatkan, gerombolan juru selamat membutuhkan daya tahan fizikal serta psikologis kerana mereka berhadapan suasana menyelamat yang berbeza serupa sekali.

” Jika kita tengok dari bidang wujud wajah buminya, bergunung- ganang, berbukit- bukau, tidak bengawan, ngarai, pandau, itu merupakan cabaran penting pembedahan ini. Badan ikut serta membutuhkan psikologis serta fizikal yang kokoh buat menaiki gunung ataupun menapaki bengawan serta ngarai,” nyata Md Haireen Md Busari.

Badan bomba, Zamri Omar pula menyifatkan cuaca tidak tentu adakalanya menyukarkan pergerakan badan juru selamat.

” Jika akan ikutkan dari bidang cuaca lebih bagus dari bidang cuaca keringlah, jika hujan sulit sedikit kita akan hadapi… pergerakan dalam hutan di mari memanglah berbukit bukau serta kita dah sedia maklum.

” Kenderaan yang lazim terutamanya memanglah tidak bisa masuklah… kita terdesak membawa sepur yang off road,” nyata Zamri.

Di sebalik cabaran yang dialami badan gerombolan juru selamat, bagaimanapun mereka tidak menyangka beliau satu hambatan buat melanjutkan pembedahan pencarian.

Mereka kebalikannya berupaya upaya bertanda sepanjang ini menghasilkan hasil serta menemui ketujuh- tujuh anak didik itu.

Alhasil saat ini, pembedahan bertepatan melibatan lebih 350 badan beraneka agensi tercantum Polis Diraja Malaysia( PDRM), Angkatan Tentera Malaysia( ATM), Kedudukan Bomba serta Juru selamat Malaysia( JPBM), Kedudukan Pertahanan Biasa Malaysia( JPAM) dan Kedudukan Volunter Malaysia( Berkenan).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *