Pendaki di Nepal berdepan risiko kemalangan, diculik pemberontak

Kondisi geografi, perihal keamanan serta rumor politik merupakan antara aspek yang butuh didapat duga pihak berdaulat serta gerombolan pelacak serta juru selamat yang lagi menyelidiki masyarakat Malaysia, Dennis Lee, yang lenyap sewaktu menaiki sirkit kembara Annapurna, Nepal.

Pemikiran itu di informasikan oleh pemanjat gunung profesional, Muhammad Muqharabbin Mokhtarrudin, 33, bila dimohon melukiskan suasana yang bisa jadi dirasakan Dennis.

“ Terdapat sebagian mungkin yang legal pada pemanjat semacam terguling ke lereng busut ataupun ke dalam bengawan. Bila jatuh bengawan, resiko hidup amat pipih kerana kondisi bengawan yang berbatu runcing serta arus yang kencang,” terangnya.

Muqharabbin yang sempat mempesona pucuk Everest pada tahun 2004 memberitahu, mungkin lain yang butuh diberi atensi merupakan pemanjat diculik puak disiden yang tidak membahu pentadbiran kerajaan Nepal.

“ Perihal ini aku sampaikan kerana ketika pendakian aku di dekat Annapurna pada tahun 2003, kala itu aku diingatkan oleh jurupandu pendakian bahawa area itu sedang terdapat pengganas yang menentang kerajaan,” tuturnya.

dennis lee

Denah membuktikan laluan sirkit kembara Annapurna di Nepal serta posisi pemanjat Malaysia Dennis Lee dikabarkan lenyap semenjak 5 April kemudian.- Foto Astro AWANI

Muqharabbin beranggapan, andaikan diketepikan aspek kesialan teruk semacam jatuh ke dalam bahana ataupun penculikan, Muqharabbin percaya pemanjat semacam Dennis bisa ditemui dalam kondisi aman kerana area ia dikabarkan terletak terus menjadi kurang bersalji memandangkan saat ini ini pancaroba ke masa panas.

“ Area itu pula tidak sedemikian itu besar buat seorang menemukan kendala mabuk ketinggian. Apapun aku doakan supaya keluarga dia sabar dengan sebarang mungkin,” ucapnya.

Nyata Muqharabbin, biasanya pendakian dini dalam sesebuah penjelajahan bukanlah beresiko terutamanya di Nepal.

“ Ini kerana pemanjat hendak memulakan pendakian di antara ketinggian 1, 500 sampai 3, 000 m dari tampang laut. Pada ketinggian sedemikian itu, mayoritas pemanjat tidak hendak menemukan simptom mabuk altitud,” jelasnya.

Area itu pula tidak sedemikian itu besar buat seorang menemukan kendala mabuk ketinggian.”

“ Di Nepal, permulaan pendakian hendak lewat laluan lereng busut serta bengawan dan rumah- rumah desa. Mereka hendak lewat jarak di antara 5 sampai 10 km antara suatu desa dengan desa yang lain,” tuturnya.

Seluruh mungkin itu ialah amanat berarti dalam upaya bertanda Dennis yang lenyap semenjak 5 April kemudian iaitu hari awal pendakian buat merentas laluan Pokhara- Mustang.

Pengembara berumur 47 tahun itu terpisah dari sekumpulan lapan pemanjat lain dari Filipina kala sedang dalam area Ghorepani, wilayah Myagdi, kurang lebih 450km di barat laut Kathmandu.

Bagi Instruktur SAR Dogs Nepal, Jit Hero Masrangi, seramai 15 badan polis, 3 anjing pengesan serta suatu helikopter sudah dihantar ke area sejauh laluan Ghorepani- Ghandruk buat bertanda peran Dennis.

Masyarakat desa pula tidak lain dimohon tampak menolong menyelidiki Dennis apatah lagi sehabis Gedung Polis Ghorepani menghasilkan notis ganjaran beberapa AS$500( kurang lebih RM1, 800) untuk sesiapa yang membagikan amanat dini posisi Dennis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *