Perubahan mobiliti tinggi perlukan kaedah persempadanan lebih sofistikated – Penganalisis

Aspek geografi yang beraneka di negeri ini membutuhkan persempadanan itu dicoba mengikut metode serta kaedah yang lebih tertata serta tertib, tutur Timbalan Dekan Pelacakan& Pembangunan Fakulti Sastera& Ilmu Sosial, Universiti Malaya Guru besar Madya Dokter Rosmadi Fauzi.

Tidak hanya itu, persempadanan awal wajib mengutip duga pergantian demografi dan mobiliti warga setempat yang dikira drastik semenjak kali terakhir cara itu digazetkan, iaitu pada tahun 2003.

“ Bagaikan pakar geografi, aku fikir kena amati watak lokal di area itu. Bagaikan ilustrasi, kawasan- kawasan bos, di Selangor terdapat Shah Alam, di Johor terdapat Johor Bahru, bos pula, di Penang terdapat Georgetown, di Kelantan terdapat Kota Bahru.

“ Namun karakteristik ataupun attribute dalam bandar- bandar yang dituturkan mulanya berbeza meski keseuanya berkedudukan bos. Ini kan pula pandangan mereka, inikan pula metode mereka memandang serta memperhitungkan politik. Ini yang kita wajib bincangkan, kepelbagaian dalam kondisi ini,” tuturnya sewaktu tahap Skedul AWANI, yang dihoskan Timbalan Pimpinan Cerpenis Astro AWANI, Kamarul Bahrin Haron, malam ini.

Alat saat sebelum ini memberi tahu, Sebesar 98 area Parlimen hendak hadapi pergantian, serupa terdapat dari bidang sempadan ataupun julukan, bersumber pada amatan awal persempadanan area opsi raya yang dijalani Suruhanjaya Opsi Raya( SPR).

Dari jumlah itu, 12 kerusi Parlimen serta 28 kerusi Badan Ajakan Negara( DUN) semua negeri akan hadapi pergantian julukan.

Rosmadi mengatakan, lewat kaedah sistem amanat geografi ataupun GIS, apa yang bisa dipetakan bukan sahaja dari bidang sempadan area, namun pula apa yang tercantum dalam tiap sempadan itu.

“ Misalnya kita bisa petakan tiap area ini, kita bisa membuat satu cluster mapping, iaitu kaedah buat memperincikan mana golongan wajib diberi pijakan, mana golongan terdapat mobiliti besar, di mana area dari bidang fasilitinya kira- kira kurang serta wajib ditambah. Jadi kebutuhan GIS kena terdapat,” tuturnya lagi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *